Mottó

"A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be." /Wayne Gretzky/

Portfolio blogger

Portfolio hírek

25 millió iOS 5 letöltés egy hétvége alatt

2011.10.18. 12:33 OHeimer

Az Apple hétvégi közleménye szerint 25 millióan töltötték le az iOS5-t, az Apple új generációs eszközeinek (iPhone, iPod Touch, iPad) operációs rendszerét. Érdemes azonban ezeket az önmagukban száraznak tűnő számokat egy tágabb összefüggésbe helyezni.

Tim Cook (CEO) a legutóbbi iPhone termékbemutatón az új operációs rendszer eladásaik sikerességét egy ún. "User adoption" mutatón keresztül prezentálta és helyezte iparági összefüggésbe. Az indikátor lényege, hogy a felhasználók az adott platform / operációs rendszer új verzióját milyen gyorsan adaptálják (értsd: vásárolják meg vagy tölti le).

Példaként a Windows 7 esetében az új rendszer 10%-os adaptációja 20 hét alatt történt meg, azaz a felhasználók 10%-a ennyi idő alatt áltak át a korábbi rendszerekről (XP, Vista). A Windows XP, Vista, 2000 esetében még lassabb adaptációról beszélhetünk 

Az OSX Lion esetében a 10%-os értéket a cég 2 hét alatt érte el, nyilván az új disztribúciós rendszernek (Mac App Store) és az alacsony árnak is köszönhetően. Ez 10-szer gyorsabb, mint a Windows 7 adaptációja.

Hogyan értelmezhetjük a hétvégi iOS 5 letöltési számokat a fentiek függvényében? Tim Cook előadásából tudjuk, hogy az Apple a negyedik negyedévben (pénzügyi naptár szerint) elérte a 250 milliós iOS user számot. Mindebből az következik, hogy ezúttal 2 nap kellett, hogy a felhasználók 10%-át (25 millió felhasználót) elérje a operációs rendszer ingyenes, új verziója.

Screen Shot 2011-10-18 at 12.27.53 PM.png

Forrás: apple.com

A fenti adatok annyiban nyilván nem összehasonlíthatóak, hogy eltérő üzleti modellek állnak a háttérben illetve a Windows esetében nyilván sokkal nagyobb felhasználói bázisról beszélhetünk, így nehezebb elérni egy adott elterjedtségi arányt. Jó képet kaphatunk viszont arról, hogyan rövidülnek a szoftver-életciklusok az új generációs eszközök terjedésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://aaplfinance.blog.hu/api/trackback/id/tr623311513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása