Mottó

"A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be." /Wayne Gretzky/

Portfolio blogger

Portfolio hírek

Apple - Dropbox felvásárlási kísérlet

2011.10.18. 21:25 OHeimer

Forbes érdekes cikkben mutatja be a Dropboxot és azt, hogyan utasította vissza a cég az Apple kilenc számjegyű (a hírek szerint közel 800 millió dolláros) felvásárlási ajánlatát.

Dropbox egy file hosting szolgáltatásokat nyújtó amerikai start-up cég, melyet 2007-ben Drew Houston és Arash Ferdowsi alapított. Klasszikus ún. "freemium" üzleti modellként működik: az alap tárhely szolgáltatásokat (2GB-ig) a felhasználók ingyen kapják meg, a prémium szolgáltatásokhoz pedig előfizetéses alapon juthatnak hozzá (2GB felett).

drew-houston-dropbox.jpg

A Forbes cikkéből kiderül, hogy 2009-ben az Apple egy közel 800 millió dolláros felvásárlási ajánlattal kereste meg a céget, amelyet az alapítók visszautasítottak (az értesülések szerint még aznap). A jelek szerint jól tették: bár az első finanszírozási körben (2007-ben) még csak néhány millió dolláros értékelés mellett tudott tőkét emelni a cég, idén augusztusban már 4 milliárd dollárra taksálta az értékét az Index Ventures vezette befektetői konzorcium. Ezzel egyébként a Dropbox a Twitter (kb. 8 milliárd dolláros cégérték) mellett az egyik legmagasabbra értékelt start-up.

Ha létrejön az üzlet, akkor az Apple történetének legnagyobb értékű tranzakcióját hajtotta volna végre. A cég jellemzően maximum néhány száz millió dolláros értékben hajt végre felvásárlásokat, a felvásárolt vállalatok illetve termékeik pedig nem önálló termékként, hanem egy komplexebb termék / szolgáltatás funkciójaként (featureként) üzemelnek tovább.

A meghiúsult felvásárlási ajánlattal párhuzamosan az Apple saját felhő alapú fájlrendszert (iDisk) alakított ki, és a MobileMe szolgáltatáscsomagban kínálta. 2012-től a Mobileme megszűnik, a helyét átvevő iCloud pedig teljesen szakítani kíván a hagyományos filerendszerekkel, így a jövőben az Apple nem versenyez közvetlenül a hagyományos file-hosting szolgáltatásokat kínáló cégekkel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aaplfinance.blog.hu/api/trackback/id/tr603312956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása