Mottó

"A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be." /Wayne Gretzky/

Portfolio blogger

Portfolio hírek

Breaking: Újabb rekord negyedév az Applenél

2011.10.18. 22:38 OHeimer

Apple Q4 pénzügyi eredmények: 17 millió eladott iPhone, 11 millió eladott iPad - 28.27 milliárd dolláros árbevétel mellett, 6.62 milliárd dolláros nettó profit (!).

Mivel az Apple kiemelkedő növekedést produkál, folyamatosan bővülő piacokon, teljesen újszerű, egyedi termékportfolióval (pl. iPad), ezért gyakorlatilag nem határozható meg olyan peer group (összehasonlítható, iparági cégek csoportja), amihez képest viszonyítani tudnánk az eredményeket.

A cég tehát csak önmagával és az elemzői várakozásokkal versenyez, így az aktuális negyedéves eredményeket két összefüggésben elemzem:

  • Apple vs. Apple      : előző év azonos időszakához képest (2011 Q4 versus 2010 Q4);
  • Apple vs. Analysts : a 2010 Q4 (intézményi) elemzői várakozásokhoz képest;

 

Apple vs. Apple

Impresszív, közel 40%-os árbevétel növekedés az előző év azonos időszakához képest. A nettó profit-marzs növekedési üteme ismét túlszárnyalta az árbevétel növekedési ütemét (52%). Folytatódik a termékszerkezet átalakulása: az iPod eladások 25%-kal csökkentek, míg az iPad 166%-os (!) növekedést tudott felmutatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: apple.com - Grafika: AAPL:finance

 

Apple vs Analysts

Ritka esemény, de az Apple eredményei kis mértékben ugyen, de elmaradnak az elemzői várakozásoktól. A különbség az iPhone-ok esetében a legszembetűnőbb, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az iPhone 4S megjelenése a Q1 negyedév elejére esett, így ez befolyásolhatta az aktuális periódus eladási számait.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: apple.com, Apple 2.0 Fortune Tech /Institutional analysts/ - Grafika: AAPL:finance

A bejegyzés trackback címe:

https://aaplfinance.blog.hu/api/trackback/id/tr703313178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OHeimer 2011.10.18. 23:17:02

Az Apple készpénzállománya már 80 milliárd dollár fölött. Ez körülbelül 17,000 milliárd forint - összehasonlításképpen: a magyar teljes államadósság 20,000 milliárd forint körül van.
süti beállítások módosítása