Mottó

"A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be." /Wayne Gretzky/

Portfolio blogger

Portfolio hírek

Egy hétvége alatt behozhatta az árát a Siri akvizíció

2011.10.18. 12:35 OHeimer

Az Apple a nyitóhétvégén 4 millió iPhone 4S készüléket értékesített, amivel ismét túlszárnyalta az elemzői várakozások nagy részét: az iparágat figyelők előrejelzései 2.5 és 3 millió eladott darabszámot jósoltak, egy-két kivételtől eltekintve (pl. Yankee Group: 4 millió).

A telefon egyik (és talán egyetlen) kiemelkedő új képessége a Siri névre keresztelt személyes asszisztens (mesterséges intelligencia / hangfelismerő technológia). Ehhez a know-how-hoz az Apple nem csak saját fejlesztések révén jutott hozzá, hanem egy korábbi (2010.áprilisi) akvizíció során (illetve licenszeli a Nuance Technologies-tól).

Mivel az Apple kapcsán az egyik kulcskérdés, hogy milyen hatékonysággal képes felhasználni a rendelkezésére álló és mára hatalmasra duzzadt készpénzállományt (több mint 70 milliárd dollár, ha és amennyiben ebből nem juttat majd vissza a részvényeseknek), ezért érdemes lehet megvizsgálni a Siri akvizíció lehetséges megtérüléseit.

 Bár az ügylet részletei nem nyilvánosak az akvizíció értéke a 150 millió és 250 millió-s tartományban lehetetett, valószínűleg közel a 200 millió dollárhoz (az Apple egyébként általában ebben a méretben és értéktartományban hajt végre tranzakciókat).

A hétvégén az Apple 4 millió iPhone 4S készüléket értékesített. Az alábbi, 2011-es év után érvényes termékportfolió alapján az átlagos eladási ár várhatóan nem fog változni, így körülbelül 650 dolláros árral számolhatunk (ez körülbelül a 4S 16GB-os modell ára).  

Míg a fentiek tekintetében relatíve pontos adatok állnak a rendelkezésünkre, az egy telefonra jutó bruttó marzsok (eladási ár - alapanyagok bekerülési ára) esetében elemzői becslésekre kell támaszkodnunk. A UBM Tech Insights számításai szerint a 4S 32GB-os modell előállítási költsége 203USD, a Deutsche Bank elemzője szerint ez 220 USD, így én a konzervatívabb 220 USD-s értékkel számolok. Ez kb. 70% bruttó haszonkulcsot jelent. A többi modell esetében is ebben a tartományban mozoghatnak a marzsok:

Screen Shot 2011-10-18 at 1.26.21 PM.png

 Forrás: apple.com, asymco.com, UBS, Deutsche Bank

A hétvégi eladási számokat tekintve könnyen kiszámolható, hogy az Apple körülbelül 1.8 milliárd dollár bruttó hasznot generált az iPhone 4S eladásokkal. Ha csak azt nézzük, hogy mennyiben sikerült túlszárnyalnia az iPhone 4 első hétvégi eladásait (1.3 millió darabbal), akkor is 600 millió USD bruttó hasznot látunk.

Arra vonatkozóan, hogy a Siri, mint képesség mennyi plusz eladást generálhatott, nagyon nehéz egzakt számítás végezni, nyilvánvaló okokból - tény viszont, hogy ez az iPhone 4S egyik meghatározó és fő megkülönböztető képessége az előző modellekkel szemben. A fenti nagyságrendek (200 millió USD-s akvizícióval szemben 1.800 millió USD-s első hétvégés bruttó nyereség) viszont adhatnak egy képet a készpénzállomány felhasználásának hatékonyságáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://aaplfinance.blog.hu/api/trackback/id/tr123311540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása